Trivselregler

Vi vill att alla ska trivas i våra bostäder och kontor!

En trygghet med att bo i flerfamiljshus är att man har människor omkring sig. Det hörs ljud från andra, det rör sig i området, det är liv och rörelse. Men människor har olika referensramar. En del blir störda av sådant som andra inte bryr sig om. För att ett myller av olika människor ska fungera tillsammans och trivas bra, krävs alltså att man tar hänsyn till varandra – både inom de egna väggarna och i gemensamma utrymmen.

Störningsjour

Förvarna gärna dina grannar om du ska ha fest. Du har ansvaret om dina gäster stör – både i lägenheten, i trapphus, ute på gården osv. Blir du störd, så ta i första hand kontakt med din störande granne. Om inte det hjälper så kan du efter kontorstid ringa till 0709-903355. En hyresgäst som återkommande stör sina grannar och inte rättar sig efter tillsägelser kan bli uppsagd från sin lägenhet.

Balkong

Det är alltid trevligt med en balkong eller uteplats, men tänk på att du måste ta hänsyn till dina grannar även där. Använd inte balkongen för att piska mattor eller skaka kläder då det dammar på dina grannar. Blomlådor skall placeras på insidan av balkongräcket för att undvika olyckor. Tänk också på att vattna så att det inte hamnar vatten och jord på grannens balkong. Elgrill är tillåtet, dock kan man prata med sina grannar så att ingen känner sig störd av rök eller os. Att grilla med kol- eller gasolgrill är förbjudet på grund av brandrisken. Undvik att röka på balkongen eftersom många tycker att cigarettrök är obehaglig. Man får absolut inte kasta ut fimpar från balkongen. Mata inte fåglar från balkongen eftersom det även drar till sig möss och råttor. Det är inte tillåtet att använda små pooler/bassänger på balkongen.

Gemensamma utrymmen

Rökförbud råder i alla gemensamma utrymmen, dvs i trapphus, tvättstuga, källare, soprum m.m. Skärpta regler från Räddningstjänst och Försäkringsbolag innebär att det inte får finnas cyklar, barnvagnar, möbler, dörrmattor, skor m.m i trapphus av utrymnings- och brandsäkerhetsskäl.

Sopsortering

Vi vill erbjuda sopsortering i många fraktioner redan i fastigheten men det är inte alltid det finns förutsättningar för det. Det finns därför olika sorteringslösningar i olika fastigheter. Det som inte får slängas i kärlen ska man lämna till en återvinningsstation/central. Tänk på att förpacka dina sopor ordentligt och sortera rätt för miljöns skull!

Husdjur

Det är tillåtet att ha husdjur i lägenheten men du som hyresgäst har alltid ansvaret för djuren. Därför ber vi dig om följande:

  • Släpp inte ut djur utan tillsyn. Hundar ska alltid vara kopplade.
  • Plocka alltid upp bajs efter din hund.
  • Tänk på allergikerna. Rengör t.ex torktumlarfiltret noga så att det inte finns hund- eller katthår kvar.
  • Husdjur utan tillsyn kan ställa till med stora skador i lägenheten. Hyresgästen bär här hela ansvaret.
  • Spola aldrig ner kattsand i toaletten. Sanden lägger sig som en propp i rören och täpper till avloppet. Släng istället sanden i hushållssoporna och se till att påsen är ordentligt försluten.

Skadedjur

En del djur väljer vi själva att ha i lägenheten, andra är mer objudna gäster. Skadedjur finns av olika slag:

  • En del angriper mat och textil, t.ex mjölbaggar och pälsängrar.
  • En del besvärar människor, t.ex loppor och löss.
  • En del angriper virke, t.ex husbock.

Om du får skadedjur i din lägenhet så har du ansvar för att åtgärda detta. På Anticimex hemsida, www.anticimex.se, hittar du tips och råd på hur du gör en egen skadedjursbekämpning. Om inte det hjälper så ska du kontakta Anticimex på telefon 044-790 64 00. Vid anmälan måste du meddela att hyresvärden har avtal med Nordeuropa Försäkring AB. Underrätta även oss på kontoret.