Inför vintern

Att tänka på inför höst & vinter.

Under hösten och vintern är frågorna om värmen många. Alla upplever värmen på olika sätt. En del fryser och en del tycker att det är för varmt. Är elementen kalla, ja då fryser man även om det är 21 grader i lägenheten. Spelar det egentligen någon roll om elementen är kalla om man har rätt temperatur inne? Svar nej, det är ett tecken på att termostaten fungerar. Det väsentliga är att rumstemperaturen är ca 20-21 grader. Och ofta är det inte så kallt som man tror. Tänk på att inte hålla fönster och dörrar öppna några längre stunder eftersom ni då släpper ut mycket av den varmluft som lagras i huset.

Här kommer svar på de vanligaste frågorna som dyker upp;

  • Vilken temperatur skall man ha i lägenheten?

Socialstyrelsen rekommenderar att temperaturen i en lägenhet bör ligga mellan 20-23 grader. Temperaturen ska aldrig vara lägre än 18 grader.

  • Vad ska man göra om man upplever att det är kallt i lägenheten?

Då är det önskvärt att ni själv mäter temperaturen i lägenheten innan ni felanmäler. För att mäta en korrekt temperatur i ditt rum ska du placera termometern t.ex på ett soffbord (ca 1 meter från yttervägg och ca 60 cm från golv).

  • När sätts värmen i huset igång?

Nu för tiden sker detta per automatik. När det är kallt ute går värmen på automatiskt. Ju kallare det är desto varmare vatten skickas ut till elementen.

  • Varför är mitt element kallt ibland?

På elementet sitter en termostatventil som känner av temperaturen i lägenheten. När termostaten känner av att det är 20-21 grader i rummet, stänger den av vattenflödet igenom elementet. Efter ett tag så svalnar elementet av till samma temperatur som det är i rummet. Det är därför som man ibland kan känna att elementet är kallt trots att det är minusgrader ute. När sedan temperaturen i rummet sjunker under 20 grader så öppnar termostaten igen. På så sätt håller man en jämn temperatur inne.

En viktig sak att tänka på är att man möblerar rätt. Det vill säga att man inte ställer soffor, hyllor eller andra stora möbler tätt intill elementet så att värmen inte kan spridas ut i rummet. Tjocka gardiner som hänger framför termostaten påverkar dess funktion då den stänger för tidigt.

  • Jag har en termometer som är placerad på fönsterbrädan och den visar 16 grader inne. Vad är fel?

Placeras termometern mot en yttervägg eller i ett fönster blir temperaturen missvisande eftersom kalla väggar och fönster håller en lägre temperatur än i övriga rummet. För att mäta en korrekt temperatur ska du placera din termometer mitt i rummet.

  • Jag upplever att temperaturen sjunker på natten, stämmer detta?

Temperaturen på värmesystemet sänks inte på natten men då lampor, TV m.m stängs av så kan temperaturen sjunka något.